ΑΡ. ΑΔΕΙΑΣ: 185906
ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ 189, ΝΙΚΑΙΑ
2104617757

Κοριός (Bed Bug)

Τάξη
Insecta


Βιολογικός Κύκλος

  • Αυγό
  • Νύμφη (5 στάδια)
  • Ενήλικο Έντομο


Αυγά

  • Είναι μικρού μεγέθους.
  • Εκκολάπτονται σε 6-10 ημέρες.


Νύμφες

Επαναλαμβανόμενα γεύματα αίματος οδηγούν από το ένα νυμφικό στάδιο στο επόμενο, αυξάνοντας ταυτόχρονα το μέγεθος του κοριού και δίνοντας του προοδευτικά από άχρωμο σε κόκκινο και στη συνέχεια έντονο κόκκινο χρώμα, που τον καθιστά ευδιάκριτο.

 

Ενήλικα Έντομα

  • Έχουν μέγεθος μεγαλύτερο του μισού εκατοστού, για τα αρσενικά (5,5 mm) και λίγο μεγαλύτερο για τα θηλυκά (6,5 mm).
  • Τα αρσενικά παρουσιάζουν στρόγγυλο σχήμα, ενώ στα θηλυκά το σώμα  έχει μια πιο σφηνοειδή μορφή.
  • Ζουν 6–12 μήνες.
  • Έχει παρατηρηθεί μεγάλη ανθεκτικότητα επιβίωσης, ακόμα και για χρονικά διαστήματα άνω του έτους.
  • Τα θηλυκά παράγουν 5 αυγά ημερησίως στην διάρκεια του βιολογικού τους κύκλου.

 

Συχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις

Γιατί έχω κοριούς στον χώρο μου;
Οι κοριοί είναι έντομα λαθρεπιβάτες. Η πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι να τους έχουμε μεταφέρει από ένα περιβάλλον όπου είχαν αναπτυχθεί (στρατόπεδο, νεκροταφείο, χώρους όπου τηρείται χαμηλή επίβλεψη υγιεινής). Μολίς εγκατασταθεί στο νέο περιβάλλον ο ταξιδιώτης κοριός, κρύβεται και περιμένει την στιγμή όπου θα εντοπιστεί ο ξενιστής για να έχει γεύμα αίματος.


Μπορώ να τους δώ;
Οι κοριοί είναι ορατοί από τα πρώτα προνυμφικά στάδια. Αρχικά είναι μικροί σε μέγεθος μικρότερο του μισού εκατοστού και άχρωμοι. Όταν αρχίσουν να έχουν γεύματα αίματος σταδιακά το χρώμα τους γίνεται έντονο κόκκινο και το μέγεθος τους αυξάνεται. Αν η προσβολή είναι μεγάλη, απομακρύνοντας το σεντόνι από το στρώμα, θα τους δείτε να κινούνται κατά μήκος των ραφών του στρώματος. Κατά την διάρκεια της ημέρας, όταν δεν υπάρχει υποψήφιος ξενιστής, κρύβονται σε εσοχές οι οποίες μπορεί να εντοπίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του δωματίου, κάνοντας αρκετά δύσκολο να τους εντοπίσετε.


Αν δεν τους δώ, πώς καταλαβαίνω την παρουσία τους;
Όταν η προσβολή είναι έντονη, υπάρχει μια χαρακτηριστική δυσοσμία από την παρουσία κοριών. Το τσίμπημα τους, ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο αναφορικά με τον ερεθισμό που θα αφήσει στο δέρμα. Το τσίμπημα τους είναι διαδοχικό και συνήθως δεν είναι αντιληπτό την στιγμή που ο κοριός τσιμπάει, αλλά σε δεύτερο χρόνο. Αφήνει έναν ελαφρύ ερεθισμό και στις πιο ήπιες περιπτώσεις το αποτέλεσμα του είναι ελαφρώς πιο έντονο από αυτό του τσιμπήματος από κουνούπι. Οι επαναλαμβανόμενες νύχτες ανήσυχου ύπνου συνοδευόμενου από τσιμπήματα την στιγμή που ξυπνάτε για να ξεκινήσετε την μέρα σας, είναι η ισχυρότερη ένδειξη πως υπάρχει προσβολή στον χώρο σας.

 

Έχουν προτιμήσεις;
Αναφορικά με τον άνθρωπο, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη στην προτίμηση ξενιστή. Κάθε άνθρωπος, αποτελεί υποψήφιο ξενιστή για ένα κοριό.


Κινδυνεύει η υγεία μου; Πώς μπορώ να τους αντιμετωπίσω;
Δεν έχει καταλογιστεί απευθείας μετάδοση ασθένειας εξαιτίας του τσιμπήματος από κοριό. Ωστόσο, το τσίμπημα τους μπορεί να αποδειχθεί επώδυνο και κυρίως, η παρουσία τους όταν διαπιστωθεί, δημιουργεί έντονη ψυχολογική δυσφορία με αποτέλεσμα κακή ποιότητα ύπνου, εκνευρισμό και απώλεια συγκέντρωσης.

 

Καταπολέμηση

Cimex Eradicator

Οικολογική μέθοδος κορεοκτονίας με αναμενόμενα αποτελέσματα 100% αποτελεσματικότητας με θεραπεία 2-3 εφαρμογών. Λειτουργεί με την μετατροπή του νερού σε ατμό 180 βαθμών Κελσίου και 0% υγρασία. Παράλληλα, στις επιφάνειες που εφαρμόζεται (κρεβάτι, στρώμα, τοίχος, έπιπλα, υφάσματα, προσωπικά αντικείμενα π.χ. βαλίτσες) πραγματοποιεί ακαρεοκτονία, μικροβιοκτονία και καταπολεμά ιούς. Αποτελεί νέα τεχνολογία στην καταπολέμηση των κοριών και λειτουργεί αυτόνομα ή συνδυαστικά σε θεραπείες καταπολέμησης.

 

 cimex erdicator

 

 

Η Υγειονομική Αττικής εφαρμόζει νέες τεχνολογίες με πλεονεκτήματα, όπως :
Οικολογικές μεθόδους – μη χρήση χημικών.
100% αποτελεσματικότητα με το πέρας της θεραπείας όπως θα συστηθεί από τον επιστήμονα που θα αναλάβει να σας φροντίσει. 
Ανταγωνιστικό κοστολόγιο εν συγκρίση με των ακολουθηθέντων προσεγγίσεων που υπάρχουν στην αγορά και αφορούν θεραπεία υπολειμματικών ψεκασμών.
Συμπληρωματικά οφέλη: α) θανάτωση ακάρεων, β) θανάτωση βακτηρίων, γ) θανάτωση μικροβίων .

Σε περίπτωση που το πρόβλημα σας έχει πάρει μεγάλη διάσταση, σας προτείνουμε να επικοινωνήσετε μαζί μας προκειμένου να συμβουλευθείτε τους γεωπόνους της εταιρείας μας για μια εξατομικευμένη λύση στο πρόβλημα σας.