ΑΡ. ΑΔΕΙΑΣ: 185906
ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ 189, ΝΙΚΑΙΑ
2104617757

IGIOPEST

Τάξη
Δίπτερα (Diptera)


Βιολογικός Κύκλος

 • Αυγό
 • Προνύμφη
 • Νύμφη
 • Ενήλικο Έντομο


Αυγά

 • Εναποθέτονται σε ομάδες στην επιφάνεια του νερού ή σε υγρό χώμα.
 • Ανάλογα με το είδος, το πλήθος τους κυμαίνεται από 30-500 κάθε φορά.


Προνύμφες

 • Είναι υδρόβιες.
 • Παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα.
 • Αναπτύσσονται αποκλειστικά στο νερό.
 • Περνούν από 4 προνυμφικά στάδια πριν από εκείνο της νύμφης.
 • Το στάδιο αυτό διαρκεί εώς 14 ημέρες.


Νύμφες

 • Είναι υδρόβιες.
 • Παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα.
 • Βρίσκονται στην επιφάνεια του νερού.


Ενήλικα Έντομα

 • Ζουν 15-20 ημέρες.
 • Μπορούν να πετάξουν.
 • Για να παράγουν αυγά τα θυληκά χρειάζονται γεύμα αίματος.
 • Αντιλαμβάνονται τον υποψήφιο ξενιστή μέσω της θερμότητας, της όρασης και της όσφρησης.
 • Ανάλογα με τον προτιμώμενο ξενιστή διακρίνονται σε:
  • Ανθρωπόφιλα
  • Ζωόφιλα
  • Ορνιθόφιλα
  • Ερπετόφιλα
 • Δραστηριοποιούνται κυρίως αναζητώντας γεύμα αίματος από το σούρουπο εώς την αυγή.
 • Τα κυριότερα γένη που απασχολούν είναι:

 

 

 

Συχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις

Γιατί έχω κουνούπια στον χώρο μου;
Τα κουνούπια υπάρχουν σε μεγάλο πλήθος σε όλο το περιβάλλον του ανθρώπου, ακόμα και στον αστικό ιστό όπου ίσως θεωρείται πως οι άνθρωποι είναι πιο προστατευμένοι και θα συναναστραφούν την παρουσία τους λιγότερο. Μπορούν να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις και να βρεθούν στο χώρο μας ακόμα και σαν “περαστικά”.


Μπορώ να τα δώ;
Τα κουνούπια είναι εύκολα αντιληπτά από το ανθρώπινο μάτι. Θα τα δείτε να πετούν γύρω σας ή να κινούνται περιμετρικά από πηγές φωτός (φώτα κήπου/βεράντας, πορτατίφ) και γενικά όπου εντοπίζεται φως κυρίως τις βραδυνές ώρες όταν το φυσικό φώς δεν είναι διαθέσιμο. Τα θηλυκά που είναι υπεύθυνα για τα τσιμπήματα θα τα ξεχωρίσετε από κοντινή απόσταση χάρη στις χαρακτηριστικές τριχοειδής κεραίες τους.


Αν δεν τα δώ, πώς καταλαβαίνω την παρουσία τους;
Ο ήχος που κάνουν τα κουνούπια όταν πετούν είναι χαρακτηριστικός. Θα τον ακούσετε όταν πετούν κοντά σας. Χαρατηριστικό είναι και το αποτέλεσμα μετά από τσίμπημα. Ερεθισμός και έντονη φαγούρα στο σημείο που σας τσίμπησε θα σας βοηθήσουνε να καταλάβετε την παρουσία τους στον χώρο σας. Σε χώρους όπου υπάρχουν λιμνάζοντα νερά (ξεχασμένα ελαστικά, κουβάδες, βουλωμένα σιφώνια, λεκάνες, πιατάκια από γλάστρες), είναι πιθανό να εντοπίσετε τις νύμφες να βρίσκονται στην επιφάνεια κατά ομάδες. Με διαταραχή του νερού θα τις δείτε να μετακινούνται νευρικά στην επιφάνεια.

 

Έχουν προτιμήσεις;
Φαίνεται πως τα κουνούπια εμφανίζουν προτίμηση όσον αφορά τον ξενιστή. Οι παράγοντες που επηρεάζουν το κριτήριο τους είναι τα χρώματα των ρούχων, η καθαριότητα, η σιλουέτα και το αν γυμνάζεστε, η διατροφή και τέλος, η ομάδα αίματος. Τα λευκά ρούχα τα προσεγγίζουν λιγότερο, ενώ τα σκούρα περισσότερο (μπλε, κόκκινα, μαύρα). Αναφορικά με την καθαριότητα, την γυμναστική και την σιλουέτα, όλα αυτά σχετίζονται μεταξύ τους στην εκπομπή θερμότητας και διοξειδίου του άνθρακα που το ανθρώπινο σώμα εκπέμπει, παράγοντες οι οποίοι αποτελούν στοιχεία ανίχνευσης του ξενιστή από τα κουνούπια. Αν είστε έγκυος ή έχετε παραπάνω κιλά αυτόματα εκπέμπετε παραπάνω θερμότητα και διοξείδιο του άνθρακα ή αν αθλείστε, επίσης μετά από την ώρα της άθλησης, εκπέμπετε παραπάνω θερμότητα και διοξείδιο του άνθρακα και επόμενως γίνεστε καλύτερη επιλογή για ένα κουνούπι. Αντίστοιχα, η ατομική υγιεινή δηλαδή το να μην είμαστε ιδρωμένοι αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για να σας επιλέξει ένα κουνούπι. Η κατανάλωση μπυρας φαίνεται να ελκύει τα κουνούπια στον να προσεγγίσουν έναν άνθρωπο ενώ φαίνεται ακόμα πως προτιμούν ιδιαιτέρως αυτούς που έχουν ομάδα αίματος Ο.


Κινδυνεύει η υγεία μου; Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;
Τα κουνούπια είναι υπεύθυνα για μετάδοση παθήσεων όπως:

Όπως ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις αναφορικά με τα έντομα, τα μέτρα υγιεινής που βοηθούν στον περιορισμό της δημιουργίας πληθυσμού κουνουπιών στον χώρο σας είναι τα εξής:

 • Αδειάζετε τακτικά τα πιατάκια από τις γλάστρες.
 • Αδειάζετε κουβάδες, λεκάνες και τα τοποθετείτε ανάποδα στο έδαφος.
 • Τυχόν βουλωμένες σωληνώσεις και υδροροές τις επισκευάζετε ώστε να μην ευνοείται το λιμνάζων νερό.
 • Τακτικό κούρεμα γκαζόν, εάν υπάρχει.
 • Τοποθετείτε σίτες σε σιφώνια, αποχετεύσεις ή βόθρους.

Σε περίπτωση που το πρόβλημα σας έχει πάρει μεγάλη διάσταση, σας προτείνουμε να επικοινωνήσετε μαζί μας προκειμένου να συμβουλευθείτε τους γεωπόνους της εταιρείας μας για μια εξατομικευμένη λύση στο πρόβλημα σας.

Τάξη
Insecta


Βιολογικός Κύκλος

 • Αυγό
 • Νύμφη (5 στάδια)
 • Ενήλικο Έντομο


Αυγά

 • Είναι μικρού μεγέθους.
 • Εκκολάπτονται σε 6-10 ημέρες.


Νύμφες

Επαναλαμβανόμενα γεύματα αίματος οδηγούν από το ένα νυμφικό στάδιο στο επόμενο, αυξάνοντας ταυτόχρονα το μέγεθος του κοριού και δίνοντας του προοδευτικά από άχρωμο σε κόκκινο και στη συνέχεια έντονο κόκκινο χρώμα, που τον καθιστά ευδιάκριτο.

 

Ενήλικα Έντομα

 • Έχουν μέγεθος μεγαλύτερο του μισού εκατοστού, για τα αρσενικά (5,5 mm) και λίγο μεγαλύτερο για τα θηλυκά (6,5 mm).
 • Τα αρσενικά παρουσιάζουν στρόγγυλο σχήμα, ενώ στα θηλυκά το σώμα  έχει μια πιο σφηνοειδή μορφή.
 • Ζουν 6–12 μήνες.
 • Έχει παρατηρηθεί μεγάλη ανθεκτικότητα επιβίωσης, ακόμα και για χρονικά διαστήματα άνω του έτους.
 • Τα θηλυκά παράγουν 5 αυγά ημερησίως στην διάρκεια του βιολογικού τους κύκλου.

 

Συχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις

Γιατί έχω κοριούς στον χώρο μου;
Οι κοριοί είναι έντομα λαθρεπιβάτες. Η πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι να τους έχουμε μεταφέρει από ένα περιβάλλον όπου είχαν αναπτυχθεί (στρατόπεδο, νεκροταφείο, χώρους όπου τηρείται χαμηλή επίβλεψη υγιεινής). Μολίς εγκατασταθεί στο νέο περιβάλλον ο ταξιδιώτης κοριός, κρύβεται και περιμένει την στιγμή όπου θα εντοπιστεί ο ξενιστής για να έχει γεύμα αίματος.


Μπορώ να τους δώ;
Οι κοριοί είναι ορατοί από τα πρώτα προνυμφικά στάδια. Αρχικά είναι μικροί σε μέγεθος μικρότερο του μισού εκατοστού και άχρωμοι. Όταν αρχίσουν να έχουν γεύματα αίματος σταδιακά το χρώμα τους γίνεται έντονο κόκκινο και το μέγεθος τους αυξάνεται. Αν η προσβολή είναι μεγάλη, απομακρύνοντας το σεντόνι από το στρώμα, θα τους δείτε να κινούνται κατά μήκος των ραφών του στρώματος. Κατά την διάρκεια της ημέρας, όταν δεν υπάρχει υποψήφιος ξενιστής, κρύβονται σε εσοχές οι οποίες μπορεί να εντοπίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του δωματίου, κάνοντας αρκετά δύσκολο να τους εντοπίσετε.


Αν δεν τους δώ, πώς καταλαβαίνω την παρουσία τους;
Όταν η προσβολή είναι έντονη, υπάρχει μια χαρακτηριστική δυσοσμία από την παρουσία κοριών. Το τσίμπημα τους, ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο αναφορικά με τον ερεθισμό που θα αφήσει στο δέρμα. Το τσίμπημα τους είναι διαδοχικό και συνήθως δεν είναι αντιληπτό την στιγμή που ο κοριός τσιμπάει, αλλά σε δεύτερο χρόνο. Αφήνει έναν ελαφρύ ερεθισμό και στις πιο ήπιες περιπτώσεις το αποτέλεσμα του είναι ελαφρώς πιο έντονο από αυτό του τσιμπήματος από κουνούπι. Οι επαναλαμβανόμενες νύχτες ανήσυχου ύπνου συνοδευόμενου από τσιμπήματα την στιγμή που ξυπνάτε για να ξεκινήσετε την μέρα σας, είναι η ισχυρότερη ένδειξη πως υπάρχει προσβολή στον χώρο σας.

 

Έχουν προτιμήσεις;
Αναφορικά με τον άνθρωπο, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη στην προτίμηση ξενιστή. Κάθε άνθρωπος, αποτελεί υποψήφιο ξενιστή για ένα κοριό.


Κινδυνεύει η υγεία μου; Πώς μπορώ να τους αντιμετωπίσω;
Δεν έχει καταλογιστεί απευθείας μετάδοση ασθένειας εξαιτίας του τσιμπήματος από κοριό. Ωστόσο, το τσίμπημα τους μπορεί να αποδειχθεί επώδυνο και κυρίως, η παρουσία τους όταν διαπιστωθεί, δημιουργεί έντονη ψυχολογική δυσφορία με αποτέλεσμα κακή ποιότητα ύπνου, εκνευρισμό και απώλεια συγκέντρωσης.

 

Καταπολέμηση

Cimex Eradicator

Οικολογική μέθοδος κορεοκτονίας με αναμενόμενα αποτελέσματα 100% αποτελεσματικότητας με θεραπεία 2-3 εφαρμογών. Λειτουργεί με την μετατροπή του νερού σε ατμό 180 βαθμών Κελσίου και 0% υγρασία. Παράλληλα, στις επιφάνειες που εφαρμόζεται (κρεβάτι, στρώμα, τοίχος, έπιπλα, υφάσματα, προσωπικά αντικείμενα π.χ. βαλίτσες) πραγματοποιεί ακαρεοκτονία, μικροβιοκτονία και καταπολεμά ιούς. Αποτελεί νέα τεχνολογία στην καταπολέμηση των κοριών και λειτουργεί αυτόνομα ή συνδυαστικά σε θεραπείες καταπολέμησης.

 

 cimex erdicator

 

 

Η Υγειονομική Αττικής εφαρμόζει νέες τεχνολογίες με πλεονεκτήματα, όπως :
Οικολογικές μεθόδους – μη χρήση χημικών.
100% αποτελεσματικότητα με το πέρας της θεραπείας όπως θα συστηθεί από τον επιστήμονα που θα αναλάβει να σας φροντίσει. 
Ανταγωνιστικό κοστολόγιο εν συγκρίση με των ακολουθηθέντων προσεγγίσεων που υπάρχουν στην αγορά και αφορούν θεραπεία υπολειμματικών ψεκασμών.
Συμπληρωματικά οφέλη: α) θανάτωση ακάρεων, β) θανάτωση βακτηρίων, γ) θανάτωση μικροβίων .

Σε περίπτωση που το πρόβλημα σας έχει πάρει μεγάλη διάσταση, σας προτείνουμε να επικοινωνήσετε μαζί μας προκειμένου να συμβουλευθείτε τους γεωπόνους της εταιρείας μας για μια εξατομικευμένη λύση στο πρόβλημα σας.

Μυοκτονία

Με τον όρο μυοκτονία, χαρακτηρίζεται η διαδικασία κατά την οποία πραγματοποιείται εντοπισμός και σημεία εισόδου – προσβολής τρωκτικού/ων σε οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους.

Το ποντίκι είναι το πιο γνωστό και το πιο διαδεδομένο τρωκτικό στον κόσμο. Είναι παμφάγο και δραστήριο κατά τις νυχτερινές ώρες σε αναζήτηση τροφής. Έχει εξαιρετική όραση στο σκοτάδι και αυτό το βοηθά να εξασφαλίσει την τροφή του. Ζει σε μικρές "ανδροκρατούμενες" οικογενειακές ομάδες. Μερικές φορές τα αρσενικά δίνουν τρομερές μάχες για να εξασφαλίσουν την θέση τους στην ιεραρχία της ομάδας. Ζει περίπου 2,5 έτη και είναι πολύ γόνιμος. Το θηλυκό γεννά 4 έως 8 φορές το έτος, από 7 έως 10 μικρά κάθε φορά. Τα ποντικάκια μπορούν να έχουν τα δικά τους μικρά μόλις φτάσουν σε ηλικία 2 μηνών.

Τα είδη που ο άνθρωπος κυρίως συναναστρέφεται είναι τα: Rattus rattus, Rattus norvegicus, Mus musculus. Μεταξύ των τριών ειδών εντοπίζονται διαφορές μορφολογικές και μεγέθους, όπως τα αυτιά, το ρύγχος, η ουρά, τα μάτια και το σχήμα σώματος. Η προσέγγιση καταπολέμησης αφορά τον εντοπισμό του σημείου από το οποίο το τρωκτικό εισήλθε στον χώρο και στη συνέχεια, καταπολέμηση του. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ποικίλουν: κολλώδεις επιφάνειες, κόλλες σε μορφή σωληναρίου, παγίδες σύλληψης, τρωκτικοκτόνα σκευάσματα, δολωματικοί σταθμοί.

Να υπολογίζετε πάντα στις συμπληρωματικές εργασίες μετά την μυοκτονία, καθαριότητα και απολύμανση του προσβεβλημένου χώρου, καθώς τα ποντίκια μέσω του τριχώματος, των ούρων και των περιττωμάτων τους, είναι φορείς μολύνσεων και ασθενειών με γνωστότερη τη λεπτοσπείρωση.

 

ratdroppings

 

Συχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις

Γιατί έχω τρωκτικά στον χώρο μου;

Οι λόγοι προσβολής είναι συνήθως τυχαίοι. Τα τρωκτικά μπορούν να βρεθούν στο χώρο μας, ανάλογα με τον χαρακτήρα του σπιτιού (μονοκατοικία στην πόλη, μονοκατοικία εκτός αστικού ιστού, διαμέρισμα ισογείου, διαμέρισμα ορόφου):

 • Ρωγμές σε τοίχους
 • Σιφώνια αποχέτευσης (τα τρωκτικά κρατούν την αναπνοή τους κάτω από το νερό)
 • Διαστήματα στις πόρτες
 • Ανοίγματα στην οροφή κάτω από τα κεραμίδια
 • Γειτονικά δένδρα που τα κλαδιά τους εφάπτονται ή είναι πολύ κοντά στο σπίτι (κεραμίδια, μπαλκόνια, βεράντες)
 • Ανοιχτή πόρτα, μπαλκονόπορτα
 • Μεταφορά μέσω συσκευασιών

 

Μπορώ να τα δω; Αν δεν τα δω, πώς καταλαβαίνω την παρουσία τους;

Τα τρωκτικά ακόμα και τα νεαρά είναι εύκολο να εντοπιστούν με γυμνό μάτι. Θα τα δείτε να κινούνται κυρίως τις νυχτερινές ώρες που επικρατούν σκοτάδι και ησυχία, κοντά και παράλληλα με τον τοίχο σε αναζήτηση τροφής.

Συμπληρωματικά, εύκολο είναι να αντιληφθούμε την παρουσία τους ακόμα και αν δεν έχουμε καταφέρει να τα εντοπίσουμε με το μάτι. Λόγω του πεπτικού τους συστήματος, κατά τη διάρκεια λήψης τροφής ταυτόχρον αποβάλλουν. Έτσι, μπορούμε να εντοπίσουμε τα περιττώματα τους στον περιβάλλοντα χώρο όπου έχουν κινηθεί. Τα περιττώματα είναι μαύρα, με σώμα σφιχτό και σκληρό και στα ενήλικα τρωκτικά έχουν μέγεθος και σχήμα σαν αυτό ενός κόκκου ρυζιού. Θα καταλάβετε πως πρόκειται για περιττώματα τρωκτικού από την ομαδοποίηση τους στον ίδιο χώρο (θα είναι αρκετά σε μικρή απόσταση μεταξύ τους) και από τα σημεία που θα τα εντοπίσετε που ενδεχομένως σαν εικόνα να σας δώσουν αμέσως την πληροφορία πως το ίχνος αυτό δεν θα έπρεπε να είναι εκεί, ακόμα και αν δεν γνωρίζετε τι είναι. Επιπλέον, φθορές σε αντικείμενα (σακούλες, καλώδια, υδραυλικά, μονώσεις πολυουρεθάνης κ.λ.π) θα σας δώσουν αμέσως την πληροφορία πως κάποιο τρωκτικό πολύ πιθανόν να ευθύνεται. Τέλος, ο θόρυβος από την κίνηση τους κατά τις νυχτερινές ώρες είναι χαρακτηριστικός και θα προδώσει την παρουσία του στο χώρο σας.

ratdroppings

 

 Τα τρωκτικά που έχουν προσβάλλει τον χώρο μου, είναι αυτά που βλέπω;

Πολύ πιθανόν, όχι. Πολλές φορές κυριαρχεί η εντύπωση πως η προβολή έχει προκλήθεί από ένα τρωκτικό, όμως σύντομα διαπιστώνεται πως μία ενδεχόμενη γέννα (7 - 8 νεαρά τρωκτικά) πολλαπλασίασε τον πληθυσμό και επομένως το χρονικό διάστημα εφαρμογής και καταπολέμησης.

Πρόσθετα, από το σημείο εισόδου το οποίο ενδεχόμενα βρίσκεται εκτός του προσβεβλημένου χώρου, μπορούν να δημιουργήσουν τα τρωκτικά διαδρομή μπαίνοντας και βγαίνοντας, δημιουργώντας έτσι περαιτέρω όχληση.

 

Κινδυνεύει η υγεία μου;

Έμμεσα ή άμεσα, η παρουσία τρωκτικών στο χώρο, υπόσχεται μολύνσεις, δυσοσμία, κίνδυνο. Στο παρελθόν, η πανούκλα που είχε εξοντώσει εκατοντάδες ανθρώπων, ευθυνόταν σε έμμεση προσβολή με τους ψύλλους να τσιμπούν ανθρώπους αφότου είχαν παρασιτίσει τρωκτικά.

Η λεπτοσπείρωση, είναι μια απευθείας προσβολή από τα τρωκτικά, μεταφερόμενη με τα ούρα τους.

Ούρα, περιττώματα, σάλιο, τσιμπήματα, τσιμπήματα από έντομα που έχουν παρασιτίσει τα τρωκτικά, επαφή με ζωντανό ή νεκρό τρωκτικό, αποτελούν τρόπους που με τους οποίους τα τρωκτικά αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

 

Πώς μπορώ να τα αντιμετωπίσω;

Συνίσταται η επιλογή επαγγελματία για την αντιμετώπιση των τρωκτικών. Η αντιμετώπιση αφορά εντοπισμό σημείου εισόδου του τρωκτικού στον προσβεβλημένο χώρο, κατάλληλη επιλογή – μέθοδο καταπολέμησης, ορθή χρήση τρωκτικοκτόνων σκευασμάτων συμμορφωμένη με την ασφάλεια του ανθρώπου, των παιδιών, των κατοικιδίων και του περιβάλλοντος.

Συμπληρωματικά, θα πρέπει να υπολογίζετε την αποκομιδή του/των νεκρών τρωκτικών, καθαριότητες του χώρου και απολύμανση του, ώστε να θεωρείται η θεραπεία ολοκληρωμένη.

Σε περίπτωση που προσεγγίσετε το πρόβλημα μόνοι, συμβουλευθείτε για τα σκευάσματα.

Σε περίπτωση που το πρόβλημα σας έχει πάρει μεγάλη διάσταση, σας προτείνουμε να επικοινωνήσετε μαζί μας προκειμένου να συμβουλευθείτε τους γεωπόνους της εταιρείας μας για μια εξατομικευμένη λύση στο πρόβλημα σας.

 

 

Τάξη

Blattodea

  

Βιολογικός Κύκλος

 • Αυγό
 • Νύμφη
 • Ενήλικο Έντομο

 

Αυγά

 • Εκκολάπτονται σε μερικές ώρες.
 • Μεταφέρονται κολλημένα στο σώμα του θηλυκού σε ωοθήκη μέχρι την στιγμή που θα τα εναποθέσει σε ζεστό και υγρό περιβάλλον.
 • Η ωοθήκη περιέχει εώς και 16 αυγά.

 

Νύμφη

 • Το στάδιο αυτό διαρκεί 3-4 μήνες.
 • Περνούν αρκετές εκδύσεις μέχρι να περάσουν στο στάδιο της ενηληκίωσης.

 

Ενήλικο Έντομο

 • Ζουν και περισσότερο από ένα χρόνο.
 • Μπορούν να πετάξουν.
 • Αγαπούν τα υγρά και σκοτεινά μέρη.
 • Δραστηριοποιούνται κυρίως το βράδυ και είναι ιδιαίτερα γρήγορες.
 • Μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους εώς και 40 λεπτά κάτω από το νερό.
 • Εκκρίνουν φερομόνη η οποία καθώς ο πληθυσμός τους πολλαπλασιάζεται, γίνεται αντιληπτή με την όσφρηση μοιάζοντας με αυτή του μπαγιάτικου.
 • Μπορούν να είναι η αιτία μεταφοράς αλλεργιών, σαλμονέλας, βακτηρίων e.colι και τύφου.

 

Είδη 

cockroaches03 

 

 

 

Συχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις

Γιατί έχω κατσαρίδες στον χώρο μου;

Οι μεγάλες κατσαρίδες (αμερικάνικες) παρουσιάζονται κυρίως από τις σωληνώσεις της αποχέτευσης η οποία επικοινωνεί με το αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής ή αν υπάρχει βόθρος εναλλακτικά, από εκεί .Τους ζεστούς μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού όπου οι πληθυσμοί τους παρουσιάζουν άνοδο μπορεί να τις δείτε και ιπτάμενες να βρίσκονται στον χώρο σας. Αναφορικά με την μικρή (γερμανική) θα την δείτε να παρουσιάζεται κυρίως σε σπίτια παλαιάς κατασκευής και με παλαιά έπιπλα κουζίνας. Εμφανίζονται από τους διαδρόμους που υπάρχουν ανάμεσα στους τοίχους και στην συνέχεια μέσα στο περιβάλλον της κουζίνας.

 

Μπορώ να τις δώ;

Ναι. Δραστηριοποιούνται κυρίως το βράδυ γιατί προτιμούν το σκοτάδι και την ησυχία. Οι μεγάλες κατσαρίδες (αμερικανική) εμφανίζονται από σιφώνια δαπέδου (μπαλκόνι, τουαλέτα) ή και ακόμα από εισόδους βρύσης ή μπανιέρας αν οι σωληνώσεις ειναι για κάποιο καιρό αχρησιμοποιητες επιτρέποντας την κυκλοφορίας τους. Ακόμα ένα σημείο εισόδου ειναι οι σωληνώσεις που επικοινωνούν με το πλυντήριο ρούχων στην τουαλέτα ή το αντίστοιχο των πιάτων στην κουζίνα . Τις μικρότερες (γερμανική) θα τις εντοπίσετε να κινούνται κυρίως στον χώρο της κουζίνας. Συνήθη σημεία είναι ο πάγκος της κουζίνας, ντουλάπια όπου υπάρχουν τρόφιμα και ειδικά σε αυτά που μπορεί κάποια να έχουν αφήσει υπολείμματα τροφής. Ωστόσο, αν η προσβολή ειναι μεγάλη μπορεί να τις δείτε να κινούνται και την μέρα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υποψιαστείτε πως ο πληθυσμός τους ειναι ανησυχητικά μεγάλος και θα πρέπει να γίνει άμεσα εφαρμογή απεντομωσης.

 

Αν δεν τις δώ, πώς καταλαβαίνω την παρουσία τους;

Όσον αφορά την μικρή κατσαρίδα (γερμανική) ειναι εύκολο να εντοπίσετε το ίχνος της στα έπιπλα της κουζίνας. Είναι καφέ σημεία σαν τριμμένο πιπέρι στις γωνιές ντουλαπιών και συρταριών. Ίχνη της μεγάλης κατσαρίδας (αμερικάνικη) μπορείτε να δείτε από τις διάφορες εκδύσεις που υφίσταται στο στάδιο της νύμφης. Είναι υλικά του σώματος της όπως φτερούγες που στο μάτι θα είναι αντιληπτό να τις δείτε .

 

Κινδυνεύει η υγεία μου; Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;

Οι κατσαρίδες μπορεί να ειναι η αιτία μεταφοράς αλλεργιών, του βακτηρίου e-coli, σαλμονέλας και τύφου. Πολλές φορές μπορεί να αντιμετωπίσετε την παρουσία κατσαρίδας στον χώρο σας με πρακτικούς τρόπους ή προϊόντα super market ακόμα και όταν το περιστατικό προσβολής δείχνει πως δεν ανακουφίζεται παρ όλες τις προσπάθειες σας. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου λανθασμένα θεωρείτε τον εαυτό σας υπεύθυνο για προσωπικούς λόγους όσον αφορά την παρουσία ή την έξαρση του προβλήματος στον χώρο σας. Σε κάθε περίπτωση προτείνουμε να επικοινωνήσετε μαζί μας προκειμένου να συμβουλευθείτε τους γεωπόνους της εταιρείας μας για μια εξατομικευμένη λύση στο πρόβλημα σας. 

Περισσότερα Άρθρα...