ΑΡ. ΑΔΕΙΑΣ: 185906
ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ 189, ΝΙΚΑΙΑ
2104617757

ΤΡΩΚΤΙΚΑ

Μυοκτονία

Με τον όρο μυοκτονία, χαρακτηρίζεται η διαδικασία κατά την οποία πραγματοποιείται εντοπισμός και σημεία εισόδου – προσβολής τρωκτικού/ων σε οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους.

Το ποντίκι είναι το πιο γνωστό και το πιο διαδεδομένο τρωκτικό στον κόσμο. Είναι παμφάγο και δραστήριο κατά τις νυχτερινές ώρες σε αναζήτηση τροφής. Έχει εξαιρετική όραση στο σκοτάδι και αυτό το βοηθά να εξασφαλίσει την τροφή του. Ζει σε μικρές "ανδροκρατούμενες" οικογενειακές ομάδες. Μερικές φορές τα αρσενικά δίνουν τρομερές μάχες για να εξασφαλίσουν την θέση τους στην ιεραρχία της ομάδας. Ζει περίπου 2,5 έτη και είναι πολύ γόνιμος. Το θηλυκό γεννά 4 έως 8 φορές το έτος, από 7 έως 10 μικρά κάθε φορά. Τα ποντικάκια μπορούν να έχουν τα δικά τους μικρά μόλις φτάσουν σε ηλικία 2 μηνών.

Τα είδη που ο άνθρωπος κυρίως συναναστρέφεται είναι τα: Rattus rattus, Rattus norvegicus, Mus musculus. Μεταξύ των τριών ειδών εντοπίζονται διαφορές μορφολογικές και μεγέθους, όπως τα αυτιά, το ρύγχος, η ουρά, τα μάτια και το σχήμα σώματος. Η προσέγγιση καταπολέμησης αφορά τον εντοπισμό του σημείου από το οποίο το τρωκτικό εισήλθε στον χώρο και στη συνέχεια, καταπολέμηση του. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ποικίλουν: κολλώδεις επιφάνειες, κόλλες σε μορφή σωληναρίου, παγίδες σύλληψης, τρωκτικοκτόνα σκευάσματα, δολωματικοί σταθμοί.

Να υπολογίζετε πάντα στις συμπληρωματικές εργασίες μετά την μυοκτονία, καθαριότητα και απολύμανση του προσβεβλημένου χώρου, καθώς τα ποντίκια μέσω του τριχώματος, των ούρων και των περιττωμάτων τους, είναι φορείς μολύνσεων και ασθενειών με γνωστότερη τη λεπτοσπείρωση.

 

ratdroppings

 

Συχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις

Γιατί έχω τρωκτικά στον χώρο μου;

Οι λόγοι προσβολής είναι συνήθως τυχαίοι. Τα τρωκτικά μπορούν να βρεθούν στο χώρο μας, ανάλογα με τον χαρακτήρα του σπιτιού (μονοκατοικία στην πόλη, μονοκατοικία εκτός αστικού ιστού, διαμέρισμα ισογείου, διαμέρισμα ορόφου):

  • Ρωγμές σε τοίχους
  • Σιφώνια αποχέτευσης (τα τρωκτικά κρατούν την αναπνοή τους κάτω από το νερό)
  • Διαστήματα στις πόρτες
  • Ανοίγματα στην οροφή κάτω από τα κεραμίδια
  • Γειτονικά δένδρα που τα κλαδιά τους εφάπτονται ή είναι πολύ κοντά στο σπίτι (κεραμίδια, μπαλκόνια, βεράντες)
  • Ανοιχτή πόρτα, μπαλκονόπορτα
  • Μεταφορά μέσω συσκευασιών

 

Μπορώ να τα δω; Αν δεν τα δω, πώς καταλαβαίνω την παρουσία τους;

Τα τρωκτικά ακόμα και τα νεαρά είναι εύκολο να εντοπιστούν με γυμνό μάτι. Θα τα δείτε να κινούνται κυρίως τις νυχτερινές ώρες που επικρατούν σκοτάδι και ησυχία, κοντά και παράλληλα με τον τοίχο σε αναζήτηση τροφής.

Συμπληρωματικά, εύκολο είναι να αντιληφθούμε την παρουσία τους ακόμα και αν δεν έχουμε καταφέρει να τα εντοπίσουμε με το μάτι. Λόγω του πεπτικού τους συστήματος, κατά τη διάρκεια λήψης τροφής ταυτόχρον αποβάλλουν. Έτσι, μπορούμε να εντοπίσουμε τα περιττώματα τους στον περιβάλλοντα χώρο όπου έχουν κινηθεί. Τα περιττώματα είναι μαύρα, με σώμα σφιχτό και σκληρό και στα ενήλικα τρωκτικά έχουν μέγεθος και σχήμα σαν αυτό ενός κόκκου ρυζιού. Θα καταλάβετε πως πρόκειται για περιττώματα τρωκτικού από την ομαδοποίηση τους στον ίδιο χώρο (θα είναι αρκετά σε μικρή απόσταση μεταξύ τους) και από τα σημεία που θα τα εντοπίσετε που ενδεχομένως σαν εικόνα να σας δώσουν αμέσως την πληροφορία πως το ίχνος αυτό δεν θα έπρεπε να είναι εκεί, ακόμα και αν δεν γνωρίζετε τι είναι. Επιπλέον, φθορές σε αντικείμενα (σακούλες, καλώδια, υδραυλικά, μονώσεις πολυουρεθάνης κ.λ.π) θα σας δώσουν αμέσως την πληροφορία πως κάποιο τρωκτικό πολύ πιθανόν να ευθύνεται. Τέλος, ο θόρυβος από την κίνηση τους κατά τις νυχτερινές ώρες είναι χαρακτηριστικός και θα προδώσει την παρουσία του στο χώρο σας.

ratdroppings

 

 Τα τρωκτικά που έχουν προσβάλλει τον χώρο μου, είναι αυτά που βλέπω;

Πολύ πιθανόν, όχι. Πολλές φορές κυριαρχεί η εντύπωση πως η προβολή έχει προκλήθεί από ένα τρωκτικό, όμως σύντομα διαπιστώνεται πως μία ενδεχόμενη γέννα (7 - 8 νεαρά τρωκτικά) πολλαπλασίασε τον πληθυσμό και επομένως το χρονικό διάστημα εφαρμογής και καταπολέμησης.

Πρόσθετα, από το σημείο εισόδου το οποίο ενδεχόμενα βρίσκεται εκτός του προσβεβλημένου χώρου, μπορούν να δημιουργήσουν τα τρωκτικά διαδρομή μπαίνοντας και βγαίνοντας, δημιουργώντας έτσι περαιτέρω όχληση.

 

Κινδυνεύει η υγεία μου;

Έμμεσα ή άμεσα, η παρουσία τρωκτικών στο χώρο, υπόσχεται μολύνσεις, δυσοσμία, κίνδυνο. Στο παρελθόν, η πανούκλα που είχε εξοντώσει εκατοντάδες ανθρώπων, ευθυνόταν σε έμμεση προσβολή με τους ψύλλους να τσιμπούν ανθρώπους αφότου είχαν παρασιτίσει τρωκτικά.

Η λεπτοσπείρωση, είναι μια απευθείας προσβολή από τα τρωκτικά, μεταφερόμενη με τα ούρα τους.

Ούρα, περιττώματα, σάλιο, τσιμπήματα, τσιμπήματα από έντομα που έχουν παρασιτίσει τα τρωκτικά, επαφή με ζωντανό ή νεκρό τρωκτικό, αποτελούν τρόπους που με τους οποίους τα τρωκτικά αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

 

Πώς μπορώ να τα αντιμετωπίσω;

Συνίσταται η επιλογή επαγγελματία για την αντιμετώπιση των τρωκτικών. Η αντιμετώπιση αφορά εντοπισμό σημείου εισόδου του τρωκτικού στον προσβεβλημένο χώρο, κατάλληλη επιλογή – μέθοδο καταπολέμησης, ορθή χρήση τρωκτικοκτόνων σκευασμάτων συμμορφωμένη με την ασφάλεια του ανθρώπου, των παιδιών, των κατοικιδίων και του περιβάλλοντος.

Συμπληρωματικά, θα πρέπει να υπολογίζετε την αποκομιδή του/των νεκρών τρωκτικών, καθαριότητες του χώρου και απολύμανση του, ώστε να θεωρείται η θεραπεία ολοκληρωμένη.

Σε περίπτωση που προσεγγίσετε το πρόβλημα μόνοι, συμβουλευθείτε για τα σκευάσματα.

Σε περίπτωση που το πρόβλημα σας έχει πάρει μεγάλη διάσταση, σας προτείνουμε να επικοινωνήσετε μαζί μας προκειμένου να συμβουλευθείτε τους γεωπόνους της εταιρείας μας για μια εξατομικευμένη λύση στο πρόβλημα σας.